Såhär ser det ut inne på redaktionen i Kiruna där det samiska nyhetsprogrammet Oddasat produceras – redaktör är Mikaela Sjöstedt. Foto: Thommy Johansson/SVT

Oddasats redaktör: ”Viktigt få höra nyheter på sitt modersmål”

Uppdaterad
Publicerad

Nu startar ett nytt samiskt tv-program med fokus på fördjupande journalistik – ”15 minuter från Sápmi”. SVT Norrbotten besökte Ođđasats nyhetsredaktion inför premiären på lördag.

När Sveriges Television satsar på fördjupande journalistik på samiska är det journalisterna på Ođđasat nyhetsredaktion på SVT Sápmi som producerar det fördjupande programmet ”15 minuter från Sápmi”.

Programmet kommer att sändas lördagar i SVT2 och även finnas på SVT play.

Sänds i flera länder

SVT Sápmis nyhetsprogram Ođđasat har funnits i 20 år och sänds och produceras varje dag, även i Norge och Finland.

– Att det finns nyheter på tv på samiska är jätteviktigt, både för språket och att få höra nyheter på sitt modersmål. Men också att det är en del av Sveriges Televisions demokratiuppdrag att göra nyheter från ett samiskt håll, säger Mikaela Sjöstedt, redaktör på Ođđasat.

I videon ovan får du följa med in på redaktionen i Kiruna som producerar SVT:s nya program!

Här kan du se alla SVT Ođđasats nyhetssändningar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.