Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mjölkbonden Jenny Karlsson hur Sverige ska lösa krismat utan dieselimport. Foto: Mattias Persson Suorra

Mjölkbonden Jenny i Kalix: Så kan Sverige lösa krismat utan dieselimport

Publicerad

Bönderna måste ha bränsle för att hålla igång matproduktionen, även i kris- och krigstider. I dag är beroendet av dieselimporten stort – men mjölkbonden Jenny Karlsson i Kalix har förslag på en lösning.

Norrbotten har som första län tränat livsmedelsberedskap i kris och krig. Jenny Karlsson i Kalix var en av bönderna som deltog på seminariet.

– Jag var full av tankar efter seminariet och det var verkligen en hands-on-träning. Scenariot var att det värsta händer och då skulle man agera därefter, säger hon till SVT.

Bra beredskap men kan bli bättre

Hon anser att lantbruks-och gårdsberedskapen är ganska god i dag. Alla som har djur ska exempelvis ha elverk i reserv för att upprätthålla djurskyddet.

– Då har man traktordrivna elverk och så länge du har diesel så kan du upprätthålla produktionen. Men blir det bränslebrist så blir det en annan femma.

Lösningen för strömavbrott

Mjölkbonden tycker att staten ska placera ut reservkraftsaggregat på olika platser och ta hand om driften.

– Skulle det bli en stor storm och delar av Norrbotten blir strömlöst några veckor, så skulle kanske andra delar av länet klara det och då kan vi hjälpa varandra.

I klippet: Hör Jennys tankar om hur Sverige ska ta sig ur dieselberoendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.