Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du kommunalrådet Carina Sammeli (S) och Tomas Karlsson, klubbordförande IF Metall SSAB, om den framtida arbetsmarknaden i Luleå. Foto: Adam Berlin/SVT

Jobben i Luleå hotas inte av SSAB:s miljardsatsning: ”Fler måste flytta hit”

Publicerad

SSAB ska bygga om sin anläggning i Luleå. Men satsningen kommer inte att innebära färre arbetsmöjligheter.

– Tvärtom vi leder utvecklingen, men vi får se hur många jobbmöjligheter som öppnas upp, säger Tomas Karlsson, klubbordförande IF Metall SSAB.

SSAB miljardsatsar i Luleå. Med omställningen fanns en oro över att det skulle innebära färre jobb och en mer automatiserad industri. Så kommer inte bli fallet, berättar Luleås kommunalråd, Carina Sammeli (S).

– Vi behöver fler boendes i Luleå. Befolkningsgraden måste öka när fler jobb finns tillgängliga, säger hon.

Kommunen medberoende

Carina Sammeli berättar om att SSAB och Luleå växt ihop efter som staden anpassat sig till företaget. Det kommer behöva fortsätta i stor utsträckning.

– När de ställer om hela sin produktion betyder det att vi också behöver göra det. Vi behöver tillsammans med SSAB jobba för att göra Luleå attraktivt, så att det kommer folk som vill leva här, säger Sammeli (S).

I klippet hör du om den framtida arbetsmarknaden i Luleå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.