SSAB bygger en ny anläggning i Luleå och finska Brahestad. Företaget investerar 45 miljarder kronor i projektet och koksverket ska avvecklas. Foto: Pressbild/SSAB

SSAB satsar 45 miljarder – bygger ny anläggning i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen meddelade ståljätten SSAB att en ny anläggning placeras på Svartön i Luleå. Den blir företagets första med ljusbågsugn och valsning integrerade.

– Koldioxidutsläppen i Luleå ska minska med 90 procent, säger Sara Arvidsson, samrådsansvarig på SSAB.

Anläggningen ska stå klar innan år 2030 och man kommer även att bygga en liknande i finska Brahestad. Totalt investerar företaget 45 miljarder kronor i projektet.

– Investeringen är fördelad något mer till Luleå, säger SSAB:s vd Martin Lindqvist.

Fossilfri ståltillverkning

Koksverket avvecklas

De elektrifierade ljusbågsugnarna gör att ståltillverkningen inte längre behöver ske med kol. Anläggningen i Luleå kommer att bestå av en så kallad ”mini mill”, där fossilfri stålproduktion kan ske. Nästa steg är att SSAB ska bjuda in till samråd i samband med tillståndsprocessen.

– Koldioxidutsläppen i Luleå ska minska med 90 procent och i samband med det ska koksverket avvecklas, säger Sara Arvidsson, samrådsansvarig på SSAB.

SSAB:s vd och koncernchef Martin Lindqvist under torsdagens presskonferens i Luleå. Foto: Anders Hjertström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fossilfri ståltillverkning

Mer i ämnet