Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon hör du SSAB:s vd Martin Lindqvist om jättesatsningen som än så länge inte har en säker tillgång på el. Foto: Anders Hjertström/SVT

Brist på el oroar när SSAB gör ny jättesatsning i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

SSAB:s jättesatning i Luleå och finska Brahestad på 45 miljarder kronor innebär ett helt nytt integrerat elektrostålverk, valsverk och vidareförädling byggs i Luleå. Det betyder också att man i framtiden tillverkar plåt i Luleå istället för att som nu frakta stålämnen till Borlänge för valsning.

– Vi kommer att ha ett varmvalsverk, ett kallvalsverk och en färdigställningslinje här, säger SSAB:s vd Martin Lindqvist.

Flera utmaningar

Ambitionen är att satsningen ska vara klar inom de närmaste tio åren, innan år 2030. Den stora utmaningen är tillgången till el.

En annan är tillgången till personal.

– Vi måste behålla den personal vi har och kompetensutveckla dem. Men vi måste också kunna attrahera framtidens anställda. Och det tror jag vi har goda möjligheter till, säger Martin Lindqvist.

I videon hör du Martin Lindqvist om tillståndsprocessen och om tillgången till el.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fossilfri ståltillverkning

Mer i ämnet