Foto: Carl-Johan Utsi/ Laponia

Jokkmokk vill att staten tar över Laponia

Publicerad

Den politiska majoriteten i Jokkmokk vill att staten tar över ansvaret över förvaltningen av världsarvet Laponia. Föreningen har misslyckats med sitt uppdrag och fokuserar för mycket på internationella konventioner menar Jokkmokks kommunalråd som istället vill förenkla för entreprenörer att etablera sig i området.

Idag förvaltas Laponia av den ideella föreningen Laponiatjuottjudus, en förening där nio samebyar inom Laponia ingår samt Jokkmokk och Gällivare kommun, länsstyrelsen i Norrbotten och Naturvårdsverket. Föreningen har förvaltat Laponia sedan 2013 och har som mål att ta hand om världsarvet i samarbete med de människor som bor och lever i området.

Men det är ett arbete som misslyckats menar Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson (S) som tillsammans med Vänsterpartiet föreslår att staten, genom Naturvårdsverket eller Länsstyrelsen, tar över Laponias förvaltningsorganisation.

– Som det ser ut nu arbetar delar av partrådet väldigt mycket med internationella konventioner och ILO 169-frågor, vilket tar både kraft och resurser från kärnuppdraget. Vi socialdemokrater är mycket tveksamma till att lämna över beslutanderätten över land och vatten. Det här är en stor fråga och därmed en fråga som ska hanteras av Sveriges riksdag, säger Robert Bernhardsson (S). 

På vilket sätt kan Naturvårdsverket eller länsstyrelsen lyckas bättre?

– Jag vill att uppdraget blir tydligare och staten kan ge uppdrag att styra arbetet så att det ger bättre effekt och bättre möjligheter till jobb. Jokkmokks kommun förväntar sig egentligen mer verksamhet inom besöksnäringen, att fler entreprenörer ska kunna verka inom Laponia.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förvaltningen av Laponia

Mer i ämnet