Världsarvet Laponia räddas genom en kompromiss om ett roterande ordförandeskap. Foto: Carl-Johan Utsi/ Laponia

Roterande ordförandeskap räddar Laponia

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningen av världsarvet Laponia räddas genom en kompromiss om ett roterande ordförandeskap.
– Nu är jag mycket positiv till framtiden, säger Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson (S).

I dag var det ett avgörande möte i partsrådet för Laponiaförvaltningen och frågan var om den skulle upplösas eller inte.

Samebyarna har haft ordförandeskapet hela tiden och ville inte släppa det både Jokkmokks kommun och länsstyrelsen har krävt ett roterande ordförandeskap.

”Laponia lever vidare”

Den bittra ordförandestriden gjorde att Jokkmokks kommun krävde att staten skulle ta över förvaltningen och länsstyrelsen ställde upp på det – om  inte en lösning skulle komma till stånd.

– Det ska vara en lokal förankring, inte en samisk förvaltning, har Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson (S) sagt tidigare.

Men i dag löste parterna problemet.

En kompromiss om ett viktat roterande ordförandeskap gjorde att alla kunde enas.

Beslutet blir att samebyarna får utse ordförande under de närmaste fyra åren och sedan tar kommunerna över i två år.

– Det blir ett roterande ordförandeskap och jag är mycket nöjd med det. Nu kan förvaltningen av Laponia leva vidare och vi tror att det här ger en ökad stabilitet för världsarvet, säger Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson (S).

”Ökad delaktighet”

Han tror att ett roterande ordförandeskap kommer att ge förvaltningen en bättre lokal förankring i Jokkmokk och Gällivare

– Jag är mycket positiv till framtiden efte det här. Nu gäller det att jobba vidare med med att skapa en ökad lokal delaktighet i förvaltningen och att göra Laponia tillgängligt för fler besökare, säger Robert Bernhardsson.  

Världsarvet Laponia består bland annat av av nationalparkerna Sarek, Padjelanta, Stora sjöfallet och Muddus och naturreservaten Sjaunja och Stubba.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förvaltningen av Laponia

Mer i ämnet