En infekterad ordförandestrid hotar den lokala förvaltningen av världsarvet Laponia Foto: Carl-Johan Utsi/Naturvårdsverkets bild

Laponia – lokal förvaltning kan upplösas

Publicerad

Den lokala förvaltningen av världsarvet Laponia hotas av en infekterad ordförandestrid mellan samer och myndigheter och kommuner.

– Just nu är vi ganska mycket oeniga, säger Johan Antti, tillförordnad landshövding.

De samiska representanterna har en majoritet i Laponias styrelse och de hävdar bestämt att ordföranden alltid ska vara en same.

Men Naturvårdsverket, länsstyrelsen och Jokkmokks och Gällivares kommuner vill ha ett rullande ordförandeskap.

”Tar mycket energi”

Enkelt uttryckt skulle det betyda att de samiska och de kommunala representanterna delar jämnt på ordförandeskapet. Och just nu förlamas utvecklingsfrågorna i världsarvet Laponia av den infekterade ordförandestriden.

– Det här tar mycket energi och kraft från huvudmännen och det påverkar de anställda negativt.

– Vi menar att det är viktigt med ett rullande ordförandeskap för att naturvärdena i Laponia är inte bara en samisk angelägenhet, utan också en fråga för kommunerna, länet och landet, säger Johan Antti. 

SVT Nyheter Norrbotten har sökt styrelseordförande Jakob Nygård och ledamoten Per-Jonas Parffa för en kommentar, utan att lyckas nå dem.

Löser upp förvaltningen?

Laponias partsråd har nu slagit fast att ordförandefrågan måste vara löst senast i september i år – annars kan det bli drastiska åtärder.

– Om vi inte kan enas om taget i den lokala förvaltningen så får vi återgå till det gamla. Den yttersta konsekvensen är att förvaltningsorganisationen upplösas och så går det tillbaka till länsstyrelsen.

Men då förlorar samerna inflytande?

– Ja, så det är ju.

”Inte värdigt uppdraget”

Johan Antti hoppas fortfarande på att det ska gå att nå enighet om ett rullande ordförandeskap i Laponias förvaltningsstyrelse.

– Det vi håller på med är inte värdigt uppdraget. Jag tycker att vi borde kunna ordna det här.

Kan man säga att ni bråkar om ordförandeskapet?

–Ja, bråkar är väl ett starkt ord, det kanske vi får göra senare. Just nu är vi ganska mycket oeniga, säger Johan Antti.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förvaltningen av Laponia

Mer i ämnet