Jokkmokks marknad ställs in. Beslutet innebär att marknaden inte kommer att ha någon fysisk mötesplats utan sker digitalt. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hög smittorisk stoppar Jokkmokks marknad – sker digitalt

Uppdaterad
Publicerad

Jokkmokks marknad ställs in på grund av det ökande smittläget, vilket NSD är först med att rapportera. Beslutet innebär att marknaden inte kommer att ha någon fysisk mötesplats utan sker digitalt.

Beslutet togs under förmiddagens extra sammanträde i kommunstyrelsens arbetsutskott. Enligt kommunens bedömningar är det inte möjligt att ha marknaden i år på grund av hög risk för smittspridning och att det saknas lagstöd för att inhägna området och använda vaccinpass.

”Kan inte spärra av”

– Även om det inte finns några restriktioner att hålla utomhusarrangemang, så blir det svårt. Då man inte kan spärra av området och använda coronapass, säger Viktor Segerström(V), vice ordförande i Jokkmokks kommunstyrelse till SVT Sápmi.

För bara några dagar sedan var planen att Jokkmokks marknad skulle arrangeras trots smittspridning på rekordnivå och nya restriktioner, vilket SVT berättade om, men så blir det alltså inte.

”Det är supertråkigt”

Jokkmokks kommuns tillväxtchef Stefan Andersson menar att det var det rätta beslutet att ställa in den fysiska marknaden och hålla den digitalt, som förra året.

– Vi tycker att det är supertråkigt att vi inte kunde anordna den här folkfesten, men vi har inte  hittat vägar att hålla en marknad på ett säkert sätt ur ett smittskyddsperspektiv. Vi hade också svårt att rekrytera personal på grund av smittspridningen och det gäller bland annat trängselvärdar. Riskerna med arrangemanget var helt enkelt för stora, säger han.

I början av nästa vecka ska Jokkmokks kommun gå ut med information om hur den digitala marknaden ska genomföras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet