Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jokkmokks marknad efter att ha blivit inställt under pandemin. Årets marknad invigs på onsdag. Birgitta Nilsson, marknadsgeneral, ser med tillförsikt mot veckan. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nu gör Jokkmokks marknad fysisk comeback

Uppdaterad
Publicerad

Efter två år av digitala tillställningar är nu Jokkmokks marknad tillbaka.

– Nu är vi inne på den 418:e marknaden så det känns ju fantastiskt roligt. Marknaden handlar om att träffas, säger marknadsgeneralen Birgitta Nilsson.

Marknaden, som drar igång på torsdag, kommer att rulla på som vilket annat år som helst. I vanliga fall brukar det vara mellan 150–175 knallar som ställer upp sig utomhus men i år räknar med att det blir ett drygt tiotal färre knallar än vanligt. På besökssidan ser det däremot ut som att intresset är större nu än tidigare år.

– Det är extremt stort intresse. Vi har nog aldrig haft så många som hört av sig och vill ha programmet. Vi trycker fortfarande upp exemplar, säger Birgitta Nilsson.

Många förberedelser

Inför marknaden har arrangörerna mycket att stå i. De ska se till att knallarna kommer på plats och många hör av sig med frågor om högt och lågt.

– Det känns både pirrigt, nervöst och glädjefullt. Allt på en gång! Det är en väldigt stressig period innan allt drar igång på riktigt.

Hör mer om firandet av Jokkmokks marknad i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.