Barn i Luleå firar Finland 100 år av självständighet Foto: SVT

Hyllningen från de sverigefinska barnen – ”jag skulle helst bo i Finland”

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara i Finland där det idag firas 100 år av självständighet. Det finns cirka halv miljon sverigefinnar som dagen till ära hedrar sina rötter. I Luleå ordnade sverigefinska elever en egen fest.

Festlokalen var prydd med finska flaggor och blå-vit bordsdukning. Besökarna bjöds bland annat på karelska piroger med äggsmör som blivit något av en nationalrätt i Finland.

Ett fyrtiotal högstadieelever från Luleå var på plats för att fira Finland 100 år. Många av dem har starka band till det östra grannlandet.

finland100

Sauna och skog

– Finland är en stor del av mig. Språket betyder mycket och egentligen är Finland nästan allt för mig, berättar Iisakki Koivuranta som är född i Finland och har bott där länge.

Iisakki associerar till sauna och skog när man pratar om Finland.

– Det är ett fint land och jag skulle helst bo i Finland, säger han.

13000 luleåbor med finska rötter

Cirka 200 elever i Luleå pluggar finska som mordersmål idag. Enligt kommunens sverigefinska samordnare, Anne-Marie Angeria, har 17 procent av luleåborna sina rötter i Finland. Det är cirka 13 000 personer.

En av väggarna i festlokalen är täckt med lappar med ord på finska. ”Mummu, koti, perhe, kissa, koira...” , det är några av de vackraste ord som dessa elever valt från sitt modersmål.

Syskonen Aino-Maria och Eevi-Inkeri Tossavainen är nykomlingar i Luleå. De har bott här i bara fem månader och än så länge är det Finland som drar dem till sig.

– Jag är ingen sverigefinne, utan finlandsfinne, säger Aino-Maria bestämt.

Hon menar att det är i Finland kompisarna och släktingarna finns och hon tror sig flytta till Finland senast när hon ska börja gymnasiet.

För Aino-Maria är den finska skolan överlägsen den svenska.

Samma sak är det med stora systern Eevi-Inkeri.

– Jag ska nog gå idrottsgymnasium i Finland.

Krig, idrott och uppfinningar

Vad vet du om Finlands historia?

– Jag vet att Finland har haft ett inbördeskrig som lär ha varit ett av de blodigaste i Europa. Och sen har det varit alla krigen under det andra världskriget, perioder av lågkonjunktur och arbetslöshet, säger Eevi-Inkeri Tossavainen.

Finns det inget roligt som du kan nämna?

– Ja, det finns ju alla idrottsprestationer, uppfinningar som Nokia och salmiak. Man kan nog säga att ”svenskar är vi inte, ryssar vill vi inte bli, så låt oss vara finnar”, vi är helt enkelt ett envist folk, avslutar hon intervjun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

finland100

Mer i ämnet