TV: Se hur barnen på den finska avdelningen förbereder sig för 100-års firandet. Foto: SVT

Här laddar barnen för 100-års kalaset

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen firar Finland 100 år som självständig nation och dagen uppmärksammas även i Umeå. På förskolan Lundagårds finska avdelning bjuder barnen föräldrarna på en kombinerad självständighets- och julfest.

– Vi ska äta pepparkakor, säger Villemo Boman som är mitt uppe i pepparkaksbaket.

Några av de 18 barnen på förskolan Lundagårds finska avdelning bakar pepparkakor för fullt inför onsdagens kalas, andra målar eller klär ut sig. Avdelningen har funnits i Umeå sedan 80-talet och hette tidigare Hissen på Hoppets förskola. Barnen är mellan 2 och 5 år gamla.

Umeå kommun är finskt förvaltningsområde sedan 2010 och det betyder att kommunen måste tillhandahålla service på finska till den som önskar.

Tredjegenerations sverigefinnar

Barnskötaren Seidi Masalin från Helsingfors har bott och arbetat på förskolan i Umeå i 25 år. Hon berättar att många av barnen är tredje generationens sverigefinnar och därför har relativt svag koppling till Finland.

– De pratar mycket svenska när de leker, men också finska, säger hon. Det varierar lite beroende på vem de leker med.

Här är målet för barnen

Hon berättar att målet är att barnen ska utveckla en flerkulturell identitet.

– Det finns forskning som visar att barn som får behålla och utveckla sitt modersmål också lär sig annat och andra språk bättre, säger Seidi Masalin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

finland100

Mer i ämnet