Här skickas ballongerna upp

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen firade Finland 100 år som självständigt land. Det uppmärksammades bland annat i Eskilstuna där över 200 elever, lärare och föräldrar samlats för att sjunga nationalsången och se exakt hundra ballonger släppas mot skyn.

Klockan 14:00 på onsdagen sjöngs den Finlands nationalsång av barnen på skolgården innan de 100 ballongerna släpptes till barnens stora förtjusning.

– Det var häftigt att se, det har varit en jättebra dag, säger eleven Amanda Jaakola Åkerman direkt efter ballongsläppet.

finland100

Innan ceremonin hade barnen bjudits på en trerätters festlunch och och ännu mer skulle komma.

Hela skolan pyntad

Under gårdagskvällen pyntades hela skolan i blått och vitt och röda mattan hade rullats fram för att rama in den slottsbal som under sena eftermiddagen kvällen skulle iscensättas.

– I Finland så bjuder ju presidenten in till slottsbal varje år på självständighetsdagen så vi tänkte anamma det här, säger rektorn Hanna Valldén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

finland100

Mer i ämnet