Ninni Jaakola och Aliya Salmi i andra klass är peppade för dagens festligheter. Foto: SVT

Planerar pampig 100-årsfest

Uppdaterad
Publicerad

I dag fyller Finland 100 år som självständigt land. I Sörmland finns över 30.000 finländare som på olika sätt uppmärksammar den historiska dagen.

Den 6 december 1917 förklarade sig Finland självständigt från Ryssland i spåren efter oktoberrevolutionen tidigare samma år. Dagen har av naturliga skäl kommit att bli en viktig dag att fira i Finland.

Detsamma gäller för de runt 720.000 personer med Finlandsanknytning som bor i Sverige. Närmare 17.000 finländare finns i Eskilstuna och Torshälla.

Festlig dag

För de 180 eleverna på svenskfinska skolan i Eskilstuna väntar en ovanligt festlig dag.

– Ja vi har pratat om att det ska vara fest på onsdag och att alla ska vara tillsammans på skolgården, säger andreklassaren Atte Aro.

– Det här är jätteroligt, man kan själv inte förstå att Finland redan är ett så gammalt land, säger klasskompisen Aliya Salmi.

Speciell mat och dryck har förberetts. Under en ceremoni på eftermiddagen ska bland annat 100 ballonger släppas upp mot himlen och på kvällen väntar ytterligare festligheter som delar av personalen i hemlighet förberett för eleverna.

Personalen på Sverigefinska skolan i Eskilstuna har stora planer för den stora dagen. Foto: SVT

– Det är hektiska men roliga dagar, vi har ju väntat hela det här jubileumsåret på att den här dagen ska komma, säger rektor Hanna Valldén.

Unik utanför Stockholm

Sverigefinska skolan i Eskilstuna, som fyller 25 år nästa år, är den enda i sitt slag som finns kvar utanför Stockholm. 2013 fick högstadiet läggas ned efter elevbrist men efter ett par dystra år ser skolledningen nu ljust på framtiden.

– Vi ska finnas i 25 år till. Det finns en stark finsk minoritet här så goda förutsättningar finns för att fortsätta att vårda den svenskfinska kulturen, säger Hanna Valldén.

– Cirka 720.000 finländare bor i Sverige.

– Drygt 30.000 av dem finns i Sörmland, varav nästan 17 000 i Eskilstuna kommun.

– Som finländsk räknas man om man har minst en förälder eller en mor- eller farförälder som är född i Finland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

finland100

Mer i ämnet