Jukkasjärvielever kan bli befriade från dans i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en sex år gammal dom i Kammarrätten kan elever slippa dans i skolan av religiösa skäl. Frågan kan bli aktuell även i Jukkasjärvi där moment i undervisningen har tagits bort eller minskats efter påverkan av föräldrar i ett kristet trossamfund.

Förra veckan berättade SVT Nyheter Norrbotten att Skolinspektionen kritiserar att lärare i Jukkasjärvi skola har påverkats av föräldrar att minska eller ta bort vissa moment i olika ämnen. Det han handla om dans på idrotten, sexualundervisning i biologi, filmvisning på engelskan eller popmusik från olika kulturer på musiken.

Vägledande dom om dans

När det gäller just dans finns en vägledande dom i Kammarrätten från 2013 som gällde tre elever i Pajala där föräldrarna av religiösa skäl hade ansökt att barnen skulle slippa vara med. Kammarrätten gick emot både skolans och Skolverkets beslut och gav föräldrarna rätt.

Föräldrar har påverkat lärarna

Domen har dock inte haft någon betydelse när det gäller Skolinspektionens beslut när det gäller Jukkasjärvi.

– I det här fallet har det inte ens kommit in någon ansökan till rektor. Utan föräldrarna har i stället påverkat lärarna att ta bort momenten, säger Jonas Hedström, jurist vid Skolinspektionen.

Ingen stor ökning av dispensansökningar

Han har heller inte kunnat se att domen för Pajalaeleverna har lett till någon stor ökning av dispensansökningar i landet av religiösa skäl.

Däremot kan det mycket väl komma in ansökningar från Jukkasjärviföräldrar i den riktningen nu när frågan har uppmärksammats.

Rörelse till musik istället för dans

Enligt Conny Persson. skolchef vid Kiruna kommun, kan skolan anpassa undervisningen när det gäller just dans. I vart fall skulle man kunna kalla rörelse till musik för något annat än dans, enligt Conny Persson.

Däremot kan andra obligatoriska moment i undervisningen inte bli föremål för förhandling. Hör hur skolchefen resonerar i klippet här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.