Det blir en tuff sommar med de rådande reserekommendationerna, säger Andreas Lind, vd för Swedish Lapland Visitors Board. Foto: Henrik Holmberg/TT & SVT.

Swedish Lapland: Juli en livsviktig månad för turistnäringen i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Juli är en livsviktig månad för turistorganisationen Swedish Lapland. Och man kräver att reserekommendationerna anpassas till de regionala förhållanden som råder.

De reserekommendationer som gäller just nu innebär att man avråds att resa längre än en till två timmar inrikes, men helst inte alls. Och det kan komma att bli förödande för turismen i länet.

– Sommaren kommer att bli oerhört viktig för oss. Juli är den månad som har absolut störst betydelse för Swedish Lapland. Vi kommer att behöva någon form av semestrande om vi ska undvika att alltför många företag går sönder, säger Andreas Lind, vd för Swedish Lapland Visitors Board.

Coronaviruset i Norrbotten

Hårt ansatta

Redan nu är många turistföretag hårt ansatta till följd av coronapandemin. Varsel och permitteringar har genomförts och många turistanläggningar står still, berättar Andreas Lind.

Och man hoppas nu att reserekommendationerna utformas med hänsyn till de regionala förhållanden som råder.

– Vi har samtalat med länsstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, om det här. Vi tycker det är prioriterat att förstå sig på att landet ser olika ut och att förutsättningarna här uppe inte är de samma som i södra Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet