Frisläppt och leende Kaj Linna Foto: SVT

Efter 13 år – Kaj Linna släpps på fri fot

Uppdaterad
Publicerad
Efter 13 år i fängelse släpps Kaj Linna nu på fri fot. Hovrätten gick på försvarets linje att släppa honom i väntan på domen.
– Nu är det över. Äntligen, säger Kaj Linna till den samlade presskåren.

Advokat Thomas Magnusson berättade redan under måndagen att han avsåg att begära så kallad inhibition, som inom juridiken betyder att man inställer verkställigheten av ett beslut.

Och så blev det. Strax efter beskedet att han släpps fri i väntan på dom kom Kaj Linna ut från häktet och togs emot av ett stort massmedieuppbåd samt sin syster.

– Jag känner mig som en vinnare. Jag hade trott väldigt starkt på det här. Nu är det över, äntligen. Nu ska jag försöka få en biljett härifrån, säger en mycket glad Kaj Linna.

– Jag är så otroligt glad, det känns helt underbart. Jag vet inte om det är en lättnad, men det är så mycket glädje att min bror äntligen blir fri, säger Carita Postma Kaukosalo, Kaj Linnas syster som väntade utanför häktet efter beskedet om hans frisläppande.

LÄS MER: Kalamarksmordet – detta har hänt

En leende Kaj Linna sken i kapp med Umeåsolen när han fått reda på att han släpps på fri fot i väntan på dom. Foto: SVT/Hans Sternlund

Efter överläggningar beslutade Hovrätten på tisdagen vid 15–tiden, med hovrättspresident Margareta Bergström i spetsen, att Kaj Linna omedelbart ska släppas på fri fot.

Ett meddelande från hovrätten till häktet innehöll formuleringen: ”Fängelsestraffet i hovrättens dom i mål B 49-05 får tills vidare inte verkställas. Kaj Linna ska därför omedelbart försättas på fri fot.”

Därmed är ett frikännande i domen som meddelas den 15 juni  inte bara möjligt utan mer än troligt.

LÄS MER: Linna: ”Sanningen börjar komma ikapp”

Kaj Linnas syster, Carita Postma Kaukosalo, stod och väntade på sin bror utanför häktet. Foto: SVT

Kaj Linnas första dag i frihet blir en dag med strålande sol där löven precis har slagit ut i björkarnas stad Umeå. Kaj Linna har tidigare sagt att han inte kommer att dra sig undan efter ett frisläppandet utan fortsätta vara en offentlig person.

Vad tänker du om offentligen som du hamnat i nu?

– Jag skyr inte offentligheten så om någon vill ha en intervju ställer jag gärna upp. Gratis.

Vad längtar du mest efter just nu?

– Att komma härifrån, säger han och skrattar.

Vad är hem för dig just nu?

– Det är hos en trevlig tjej som jag träffat som bor nere i Småland som jag ska åka ner till nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kalamarksmordet

Mer i ämnet