Åklagare Jens Göransson Foto: SVT

Kalamarksmordet: Vänner till Kaj Linna hördes av rätten

Uppdaterad
Publicerad

Kaj Linnas stopp i Iggesund på väg söderut var oväntat. Det berättar den före detta flickvännen som förhördes i hovrättens förhandling idag.

Idag var det förhör med de personer som träffade Kaj Linna under mordkvällen den 14 april 2004 och den närmaste tiden efter.

Den första som hördes var Elvy Karlsson som lånade ut bostad och bil till honom under den här perioden.

Kalamarksmordet

Oväntat besök

Sedan hördes hans två före detta flickvänner. En av dem bodde i Iggesund där Kaj Linna gjorde ett stopp morgonen den 15 april 2004. Hon blev mycket förvånad av att det var han som stod utanför dörren klockan åtta på morgonen. För även om han brukar sova över hos henne och hennes sambo när han körde till Stockholm, så brukade han alltid komma på kvällen och sova under natten, enligt vittnet.

Kaj Linna själv har uppgett att det inte var något konstigt med att han satte sig i bilen och körde söderut sent på kvällen, utan att han föredrog att köra nattetid.

Samma vittne berättade även att Kaj Linna angett att han skulle söka jobb som kock i Stockholm och ville ha henne som referens. Kaj Linna greps senare i Wales dit han åkt kort tid efter mordet.

Styrkte sonens berättelse

Kammaråklagaren Jens Göransson menar att dagens viktigaste vittne var pappan till huvudvittnet. Ett vittne som han menar styrkte huvudvittnets berättelse om den så kallade avvärjningsresan.

LÄS ÄVEN: Därför är huvudvittnets historia avgörande

Under sitt vittnesmål berättade pappan om ett samtal han hör när han sitter i bilen och hans son och Kaj Linna står och pratar:

– Rutan var öppen och jag hör (huvudvittnet) säga: I så fall måste jag sätta dit dig, det förstår du väl.

I bilen på väg hem berättar sonen att Kaj Linna skulle göra inbrott hos bröderna.

– Och jag funderade på hur man gör inbrott hos någon som är hemma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalamarksmordet

Mer i ämnet