Kalamarksutredning öppnas igen

Publicerad

Kalamarksutredningen kommer att återupptas igen av polisen i Norrbotten och Västerbotten och det handlar om att hitta en eller flera skyldiga till det tretton år gamla mordet och rånet i byn.

År 2005 dömdes Kaj Linna till livstids fängelse för mord och rån i byn Kalamark utanför Piteå.

Men i år beviljades han resning och en ny rättegång i hovrätten och nu är han frikänd från alla anklagelser och på väg att gå ett rekordstort skadestånd.

LÄS MER: Linna kräver ett skadestånd på 25 miljoner

Men de nya turerna innebär att polisen har en öppen utredning och ingen gärningsman till det brutala dådet som inträffade 2004.

– Hur man än vrider och vänder på det så har vi ett olöst mordfall. Om det då är en eller två som har varit inblandade i det från början, det vet vi inte, men vi måste titta på det tillsammans med våra kollegor i Västerbotten, säger kriminalkommissarie Per-Olov Andersson.

LÄS MER: Här är Kaj Linnas nya liv på paradisön

I höst ska utredningen återupptas igen och då kommer bland annat de nya tips som kommit in att bearbetas.

– Vi har fått in en del tips av folk som vill vara behjälpliga utredningen, men det kan jag inte gå in på i dagsläget, säger han.

LÄS MER: Överlevande broderns vän övertygad om Linnas skuld

Men även om polisen inte vill säga det högt är det ett besvärligt. för att inte säga omöjligt uppdrag, att få fram en eller flera gärningsmän tretton år efter brotten.

– Jag hoppas att vi kan lösa det här,främst  för de anhörigas skull, men sedan är det mer eller mindre svårt att lyckas med det. I det här fallet kan jag nog säga att utgångsläget är ganska svårt, säger Per-Olov Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kalamarksmordet

Mer i ämnet