Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när SVT:s Mattias Persson Suorra guidas runt på Kalix sjukhus – och hör hur det är rustat för kris och krig. Foto: Mattias Persson Suorra/SVT

Kalix sjukhus rustat för krig – följ med till de underjordiska avdelningarna

Publicerad

Redan under kalla kriget byggdes Kalix sjukhus ut. I dag är det ett robust sjukhus som står förberett för kris och krig. SVT följer med på en rundvandring till avdelningarna under jord.

Sverige har identifierat vissa brister i och med det säkerhetspolitiska läget.

Särskild sjukvård under kris och krig är under lupp och man jobbar för att stärka den vård som ingår i den civila beredskapen.

“Det säkerhetspolitiska läget är det allvarligaste sedan andra världskrigets slut. Förberedelserna, beredskapen och förmågan inom hela totalförsvaret, både det militära och det civila försvaret, måste öka skyndsamt”, står det i Försvarsberedningens nya rapport “Krigsberedskap”.

Jättekök om dammen brister

Rapporten beskriver behovet av särskilda beredskapssjukhus och fördelen att sjukhusen har tillgång till skyddade lokaler.

Det är något som Kalix sjukhus haft sedan 70-talet. Region Norrbottens fastighetsförvaltare Mattias Tjärnström berättar att man under Kalla kriget utgick från att bygga ett stort centralkök.

Det dimensionerades ur ett beredskapsperspektiv för att förse människor som behövde inhysas vid olika scenarier med mat.

– Ett av dem var om Suorvadammen skulle brista och tiotusentals människor från Luleåområdet skulle behöva evakueras till Kalix, säger han.

Vill stärka civila beredskapen

Sjukhuset använder inte längre det gamla köket. Det såldes till en privat aktör som tillverkar sylt, och regionen köper i stället mat från kommunen.

Men Tjärnström menar att sjukhuset har goda förutsättningar för att vara väl förberett vid en krissituation – i klippet ser du varför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.