Kallt badvatten skrämmer badare i Kirunas byar

Uppdaterad
Publicerad

I Kiruna kommuns byars badhus fryser barn när de badar, medan det i badhuset i Kiruna är mycket varmare vatten.

– Även om vi är en liten by jämfört med Kiruna så borde vi ha samma rättigheter, säger Henna Eliasson i Karesuando.

Det här rapporterar Sameradion & SVT Sápmi.

– Barnen gillar ju när det är varmt. När det är varmbad, då är det fullt i bassängen. Vet inte varför vi ska frysa när vi badar när det i Kiruna alltid är 30 grader i vattnet. Det kan inte vara allt för dyrt att värma då vi har en mindre bassäng, säger Arne Töyrä, ordförande Karesuando Hembygdsförening.

Sameradion och SVT Sápmi

Färre barn kommer till badet

I Karesuando är det hembygdsföreningen som ansvarar för allmänna bad, två gånger i veckan. Men färre och färre barn kommer. Henna Eliasson och Eva-Alida Eliasson, skolelever i Karesuando, säger att det är på grund av det kalla vattnet.

– Det är kallt, så det känns att man inte vill hoppa i, men det är roligt att bada så man hoppar i ändå. Men det är roligare att bada i Kiruna där vattnet är mycket varmare, säger Eva-Alida Eliasson.

”Samma rättigheter”

– Även om vi är en liten by jämfört med Kiruna så borde vi ha samma rättigheter till att ha fräscht och fint badhus och lika varmt vatten även om vi är mindre som badar. Man hade kunnat göra skillnad här för att få barnen att trivas, säger Henna Eliasson.

Karesuando Hembygdsförening får 100 000 kronor årligen för ansvaret av allmänna badet, ansvar som de tog över för 16 år sedan när kommunen inte längre stod för en anställd för badet. Föreningen har länge krävt att få värma vattnet till 30 grader, men inte fått medhåll. 2011 beslutade kommunens politiker att spara el i badhusen i Karesuando, Vittangi, Svappavaara och Abisko. En gång i månaden erbjuds det varmbad.

Hembygdsföreningen har räknat att kostnaden skulle öka med endast några tusen kronor årligen om de fick varmare vatten.

Selberg lovar varmare vatten

Nytillträdde kommunalrådet i Kiruna Gunnar Selberg lovar varmare vatten även i byarna.

– De som bor inne i stan får all service som vi gemensamt betalar in till kommunen, medan de i byarna får en väldigt, väldigt liten del tillbaka, så nog ska vi åtminstone kunna leverera varmt vatten i bassängen även där. Det är ett minimumkrav, säger Gunnar Selberg, kommunalråd i Kiruna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sameradion och SVT Sápmi

Mer i ämnet