Det var inuti den här lokalbussen som det misstänkta mordet i Kiruna skedde. Foto: Hans Sternlund/SVT.

Kammaråklagaren om misstänkta knivmordet i Kiruna: ”Det handlar om heder”

Uppdaterad
Publicerad

Det brutala knivdådet i Kiruna, som skedde i mitten av juli, utreds nu som ett hedersmord, enligt kammaråklagaren Lindha Strömberg.

– Det finns tydliga indikationer på att det handlar om heder.

Det var den 15 juli som en man i 20-årsåldern mördades på en av lokaltrafikens bussar i centrala Kiruna. Tre personer, en pappa och hans två söner, som båda är under 18 år, greps kort därefter och är nu misstänkta för mord.

På fredagsförmiddagen blev den äldre sonen omhäktad och på eftermiddagen omhäktades även den yngre sonen. Pappan har redan gått med på att förlänga sin häktesperiod utan förhandlingar.

Bussmordet i Kiruna

Misstänkte pappan tog hjälp av sönerna

Kammaråklagaren Lindha Strömberg berättar även att man utreder det brutala dådet som ett hedersmord då det finns tydliga indikationer på att det handlar om heder.

– Jag kan inte gå in på några detaljer. Men det är ett brott där en pappa tagit med sina två söner för att hjälpa till och det verkar vara hedersmotiv bakom detta. Det här har inte skett bara på grund av svartsjuka.

Uppger de misstänkta att det handlar om heder?

– De pratar en del om heder men de har inte medgett att det är frågan i det här fallet, säger kammaråklagaren Lindha Strömberg.

Högre straffvärde enligt ny lag

I nuläget har den misstänkta pappan uppgett att han använt nödvärn medan den äldre sonen erkänner misshandel och den yngre att han knivhuggit. Eftersom det misstänkta mordet nu utreds som hedersmord kan straffvärdet bli högre.

– Det blir försvårande omständigheter enligt en ny ändring i brottsbalken. Det var försvårande omständigheter även innan, men den 1 juli i år kom en egen punkt kring detta som förtydligade lagen. Så straffvärdet blir högre.

Vad detta innebär rent konkret vill hon dock inte gå in på.

Kan väckas åtal om en månad

Kammaråklagaren Lindha Strömberg räknar med att man kommer kunna väcka åtal om fyra till sex veckor. Det man väntar på är framför allt svar från NFC (Nationellt forensiskt centrum) som analyserar till exempel blodspår och DNA.

– Det dyker även upp nya vittnen att förhöra hela tiden så vi har fortfarande inte hört alla, säger kammaråklagare Lindha Strömberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bussmordet i Kiruna

Mer i ämnet