Gösta Tingström, pilgrimsvandrare och präst Foto: SVT

Kändispräst vill reformera kyrkan radikalt

Publicerad

Idag går startskottet för prästen och kärleksexperten som ska pilgrimsvandra genom Sverige för att revolutionera kyrkan genom samtal.

– Jag tycker att vi som kyrka har roffat åt oss andligheten och bestämt att så här ser gud ut och så här är det och jag skulle vilja starta en Robin Hood-rörelse och ge tillbaka folk sin normala och naturliga andlighet, säger prästen, kärleksexperten och pilgrimsvandraren Gösta Tingström.

”Gift vid första ögonkastet”

Han blev känd som kärleksexpert i succéserien ”Gift vid första ögonkastet”.

Men utanför rampljuset har han pilgrimsvandrat i Spanien många gånger, och det var under just en sån vandring i maj som han säger sig ha fått kallelse att revolutionera Svenska kyrkan. Och idag börjar hans pilgrimsfärd runt Sveriges alla domkyrkor, första anhalt är Luleå.

– Kyrkorna står mer och mer tomma. I går fick jag höra att åttio procent av gudstjänsterna här har mindre än 25 personer som deltagare, då lägger man kanske pengarna och satsningarna fel. För väldigt många människor söker egna vägar för andlighet som yoga till exempel. Vågar man säga det och fortfarande kalla sig kristen? Kanske man har samiska rötter och den samiska andligheten och hur möter vi den? säger Gösta Tingström.

Och vad får du för vibbar härifrån Luleå där du startar idag?

– Ja det är lite tveksamt alltså. Jag försökte att kommunicera och jag har mötts av en stor tystnad och mycket kritik, säger Gösta Tingström.

Hänvisar till Luthers reformation

Pilgrimsprästen hänvisar tillbaka 500 år i tiden, då Luther reformerade kyrkan som hade stagnerat, genom att spika upp 95 teser på kyrkporten i Wittenberg, vilket blev startskottet för den förra reformationen.

Förhoppningen är nu att pilgrimsfärden på svensk mark ska leda till samtal om vad som är sant, gott och viktig för människor i vår tid och att man utifrån det får ihop 95 nya teser, som man kanske spikar upp på nätet.

– En ny tes skulle kunna vara att låta kungen omfattas av religionsfrihet, att han får tro vad han vill. Idag är det bestämt i lag vad han ska tro, det är ju jättekonstigt. En annan tes kan vara att alla religioner är olika vägar att nå samma gud, säger Gösta Tingström.

Vandrar vidare söderut

På tisdag kväll bär det av till Härnösand, som är nästa anhalt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer