Per Holmqvist, Kärnkraftsfritt Bottenviken.

Kärnkraftsfritt Bottenviken manifesterar i dag

Uppdaterad
Publicerad

I dag, på Fukushimadagen, manifesterar nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken utanför Finlands och Japans ambassader i Stockholm.

Nätverket kommer att överlämna en skrivelse till Japans ambassad 12.30 för att visa att de deltar i sorgen efter kärnkraftskatastrofen i Fukushima för fyra år sedan. 13.30 beger de sig till Finlands ambassad för att prata om Fennovoimas planer på att bygga ett kärnkraftsverk i Pyhäjoki, Finland.

– Jag hoppas att vi kan få svar på hur man kan vara så vansinnig att man bygger kärnkraft idag när alla frågar efter förnybar energi. Vi undrar hur de tänker och hur de kan gå emot bygglovsregler och tillåta avverkning av skog innan besluten är fattade, säger Per Holmqvist, Kärnkraftsfritt Bottenviken. 

Kärnkraftverk i Pyhäjoki

Hoppas påverka

Manifestationen är även en vädjan om ett kärnkraftsfritt Bottenviken. Tidigare har nätverket manifesterat i både Norrbotten och Finland. De hoppas att de fortfarande kan göra en skillnad.

– Vi kan inte sitta stilla och bara se på när det händer. De har egentligen inte kommit så långt i processen. De har inte ett enda beslut klart just nu. Det enda de beslutat om är att de fått ett prövningstillstånd, vilket innebär att de får fortsätta jobba med frågan. Men den första juli i år ska de fått bygglov och vara färdiga med miljökonsekvensbeskrivningen. Vi tycker inte att man ska få avverka någon skog innan dess, eftersom det inte finns något sådant tillstånd, säger Per Holmqvist. 

Kommande generationer

Det är val i Finland 19 april. En förhoppning med manifestationen är att lyfta frågan i den finska valrörelsen. I Japan har de stängt av 54 reaktorer och ersatt med förnybar energi de senaste åren. I Tyskland finns det redan hela städer som är självförsörjande på förnybar el. Kärnkraftsfritt Bottenviken tycker att man borde följa deras exempel och kommer att fortsätta kämpa fram till 1 juli, då beslutet i Finland ska fattas.

– Någon måste ju peka på att det inte finns något sans och vett i det de håller på med. De har ingen plan för hur slutförvaret ska se ut. Det ska mellanlagras i 60 år i öppna bassänger utanför kärnkraftverket. De pratar om att det ska bli arbetstillfällen i Finland men det har visat sig att rysk arbetskraft ska bygga det. Det är vidrigt att dagens generation gubbar som bestämmer om kärnkraft överlåter alla problem på våra framtida generationer. Om 60 år förutsätter de att det finns teknologi och ekonomi för att ta hand om det avfall som ska ner i jorden på ett ställe som inte finns. Det vi lämpar över på kommande generationer, att vi tvingar dem att hålla på med radioaktivitet, är vidrigt från vår generation. säger Per Holmqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kärnkraftverk i Pyhäjoki

Mer i ämnet