Per-Erik Lindvall, styrelseledamot i Kaunis Iron. Foto: Anders Öhlund/SVT

Kaunis Iron går mot miljardvinst

Uppdaterad
Publicerad

Gruvbolaget Kaunis Iron – som köpte gruvan i Pajala för 100 miljoner kronor – går mot en miljardvinst.

– Mycket handlar om tajming, säger styrelseledamoten Per-Erik Lindvall.

Tajming är allt för ett gruvbolag. Northland hade otur med tajmingen och gjorde Sveriges största konkurs med över 10 miljarder kronor.

Statsministern Stefan Löfven besökte gruvan redan 2013 och tyckte det luktade pengar. Men först nu åtta år senare är det en verklighet – för Kaunis Iron som hade tur med tajmingen.

– Vi har en miljard i kassan och nu ser vi ut att göra en rekordvinst i år på över en miljard också. Bara malmpriserna håller i sig blir det ett toppresultat, säger Per-Erik Lindvall, styrelseledamot och tidigare vd i bolaget.

Fler kan anställas i gruvan

Bolaget köpte gruvan för 100 miljoner kronor och har nu alltså en välfylld kassa. De vill nu även bygga ut med att öppna fyndighet ett par kilometer från dagens gruva.

Per Erik Lindvall vill dock inte tala om tur snarare om rätt timing.

– Vi fick köpa gruvan billigt ja, men vi har också investerat och rationaliserat och så är malmpriserna höga. Vi går runt på under 100 dollar per ton, idag är ju priset på över 185 dollar. Får vi bygga ut med att öppna en ny fyndighet kommer vi att kunna gå från 500 till 800 anställda i Kaunisvaara.

Hör Per-Erik Lindvall berätta om bolagets väg till miljardvinsten i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.