Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vice vd:n Åsa Allan berätta varför gruvbolaget Kaunis Iron kräver flyttbidrag till de som kan tänka sig flytta och jobba i kommunen.

Kaunis Iron kräver flyttbidrag – lobbat hårt för saken i Almedalen

Uppdaterad
Publicerad

Nu kräver gruvbolaget Kaunis Iron i Pajala att regeringen inför flyttbidrag för dem som kan tänka sig att flytta till kommunen för att att arbeta vid gruvbolaget.

Den vice vd:n är just hemkommen från Almedalen där hon anser att hon fått god respons på kravet på flyttbidrag.

– Jag upplever att kompetensförsörjningen i norr är en av de stora frågorna som diskuterades i Almedalen och det är många som sagt och tyckt att det behövs åtgärder av olika slag, säger Åsa Allan, vice vd Kaunis Iron.

Industriboomen i norr

Hon forsätter:

– Här kommer det alltså behövas en hel palett av åtgärder för att klara den här kompetensförsörjningen. Flyttbidrag är en sak men även andra regler för att kunna rekrytera kompetens utomlands ifrån behövs.

Vill inte ha fly-in-fly-out-kultur

En av orsakerna till att man nu kräver flyttbidrag är att man vill att så många som möjligt som ska rekryteras till gruvbolaget också bosätter sig i Pajala komun.

– Vi vill absolut inte ha en fly-in-fly-out-kultur, säger Åsa Allan.

Varför inte?

– För det första så skapar det skatteintäkter till kommunen men vi upplever också att personalen mår bättre av att kunna bo och leva på den plats där man jobbar.

”Behöver bli bättre på att utbilda oss”

Man har ju pratat en del även om flyttkrav genom åren, att om du är arbetslös så ska du flytta dit jobben finns, vad tänker du om det?

– Jag tror inte i längden på att man tvingar folk att flytta. Det tror jag inte är lösningen. Jag tror vi behöver bli bättre på att utbilda oss och ställa om, att om man är arbetslös kan man få möjlighet till att utbilda sig inom områden där det faktiskt finns jobb, säger Åsa Allan.

I klippet berättar vice vd:n varför gruvbolaget kräver flyttbidrag

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet