Enligt en undersökning från Novus är det många som kan tänka sig att flytta till norra delarna av landet. Foto: Erik Mårtensson/TT Arkiv

Var tredje är öppen för att flytta norrut enligt gruvbolaget LKAB

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet av svenskarna tror på en starkare utveckling i norr än i landet i övrigt. Och många kan nu tänka sig en flytt norrut. Det visar en undersökning som Novus gjort bland 1000 personer på uppdrag av LKAB.

Störst är intresset bland unga, i gruppen 18-29 år är 42 procent öppna för en flytt. Drygt 30 procent av svenskarna kan tänka sig en flytt till Norrbotten. Faktorer som spelar in är närheten till naturen, prisvärt boende och bättre möjligheter till jobb. Enligt företaget själv visar resultaten att bilden av landets nordligaste regioner håller på att ändras i grunden. Från nedläggning och avfolkning till framtidstro och befolkningsökning.

– Det här är en avgörande fråga och en av de största utmaningarna för oss och regionen i stort, kommenterar HR-direktören Grete Solvang Stoltz i ett pressmeddelande.

Mörker och kyla avskräcker

Men flyttviljan är större hos män, 38 procent kan överväga en flytt, medan bara 25 procent av kvinnorna kan det. Och det är lika många totalt sett, en tredjedel av de tillfrågade i undersökningen, vilka absolut inte kan tänka sig en flytt. Stora avstånd, mörker och kyla är faktorer som avskräcker.

Av de som deltagit i undersökningen uppger också 51 procent att ekonomiskt stöd skulle få dem att överväga en flytt till Norrbotten eller Västerbotten. Dock svarar 27 procent av de tillfrågade att det krävs minst 100 000 kronor i flyttbidrag, och 35 procent säger att inga pengar i världen kan locka dem till regionen.

Hit flyttar man helst enligt undersökningen:

Umeå 42%

Luleå 27%

Skellefteå 14%

Kiruna 8%

Gällivare 4%

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.