Arkivbild. Foto: SVT

Corona försenar gruvöppningar i Pajala

Uppdaterad
Publicerad

Under hösten skulle Kaunis iron ansökan om ett nytt mijötillstånd ha prövats. Men coronapandemin gör att mark- och miljödomstolen flyttar fram målet.

Kaunis iron ansöker om att få ett nytt miljötillstånd för den befintliga gruvan i Kaunisvaara och samtidigt få tillstånd att öppna gruvor i Sahavaara och Palotieva.

Samtidigt har Naturvårdsverket begärt att Kaunis irons hela tillstånd ska återkallas. Bland annat anser man att klarningsdammen har för liten kapacitet och att transporterna med lastbilar inte är förenlig med tillståndet.

Det är fortfarande tänkt att båda de processerna ska behandlas samtidigt, men allt kommer att bli försenat.

Osäkert ur smittskyddsynpunkt

Under hösten skulle domstolen och alla parter och sakkunniga samlats för en så kallad syn vid gruvan. Domstolen anser dock att transporterna med minibussar på gruvområdet gör det osäkert ur smittskyddsynpunkt. Det är också osäkert om ifall finska tolkar kommer att kunna passera över gränsen.

Synen kan därmed tidigast hållas barmarkssäsongen 2021.

– Vi hade förhoppningar om att få ett tillstånd på plats för att kunna göra en del förberedande arbeten nästa sommar. Men det är inget som sätter projektet på spel om det blir förskjutet med ett år eller ett halvår, säger Åsa Allan, vice vd i Kaunis iron.

Senast till årsskiftet ska mark- och miljödomstolen återkomma med en ny tidsplan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.