Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Om någon har en mark och så får man helt plötsligt inte bygga på den då blir marken indirekt värdelös”. Hör Krister Pounu (KD) svara på tre brännande frågor kring samebyarnas rättigheter. Foto: Hans Sternlund, SVT/Lise Åserud, TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

KD näst störst i Kiruna – vill begränsa renägares rättigheter

Publicerad
Val 2022Valresultat

Kristdemokraterna gick till val på kritik mot Girjasdomen och en begränsning av de renskötande samernas rättigheter. Politiken vann många Kirunabors gillande och nu är partiet näst störst i Kiruna.

I valet 2018 fick Kristdemokraterna 2,8 procent av rösterna, vilket var en liten ökning. Enligt det preliminära resultatet i år gick partiet fram till 11,5 procent och blev större än partier som Moderaterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Om någon har en mark och så får man helt plötsligt inte bygga på den då blir marken indirekt värdelös”. Hör Krister Pounu (KD) svara på tre brännande frågor kring samebyarnas rättigheter. Foto: Hans Sternlund, SVT/Lise Åserud, TT

Resultatet var en överra skning för många, inte minst för listettan Krister Pounu, även om han anade att något kunde vara på gång.

– När man pratade med folk på stan kom det fram att det kommer att hända grejer i det här valet, säger han.

Kan upplevas som stötande retorik

Krister Pounu har varit aktiv på sociala medier och drivit en linje som har uppfattats som kritisk mot renskötselns inflytande.

Själv skulle han summera det så här.

– I Kirunas stadskärna råder demokrati. Men på privat och statlig mark utanför stadskärnan i kommunen är det mycket som är godtyckligt när det gäller jakt, fiske och byggrättigheter. Och det berör folk.

Förstår att retoriken kan vara stötande

Han är medveten om att samebymedlemmar kan uppleva retoriken som stötande.

– Samtidigt är det stötande eftersom det är människor som har en unik särställning och ingen vill ju tappa rättigheter. Det blir en konflikt och då blir folk besvikna, arga och ledsna.

Han tillägger.

– Men det är viktigt att man tänker till för det är inte människor det är fel på utan systemet.

I videon svarar han på tre brännande frågor kring samebyarnas rättigheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2022

Mer i ämnet