KD-politikern: ”Onda andar tar över kroppen”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade under måndagen att gå vidare med att införa yoga som elevens val på Tunaskolan i Luleå. Men Kristdemokraternas ledamot i kommunstyrelsen menar att yogan är kopplad till energi som kan ge psykoser.

Som SVT rapporterade om förra veckan är Anette Asplund (KD) starkt kritisk till yoga som elevens val på Tunaskolan, med synpunkter om att yogan är starkt kopplad till Hinduism, som hon menar inte har i skolan att göra.

Under måndagens möte i kommunstyrelsen utvecklade hon kritiken, och pratade bland annat om ett frigörande av energi som kan ge psykoser, någonting som NSD rapporterade om under dagen. SVT Nyheter Norrbotten når Asplund på väg hem från måndagens sammanträde i kommunfullmäktige, och hon uttrycker en oro för de elever som kommer välja yoga.

– Alla blir inte påverkade på samma sätt, men det här är den mest extrema yogaformen – mest kopplad till hinduismen och kopplad till starka energier som påverkar en människa, säger Anette Asplund.

”Njurkollaps och psykoser”

Hon säger att hon läst på om den energi som frigörs, så kallad kundaliniresning, och att den kan ge effekter på bland annat hjärnan.

– Det kan påverka njurarna så att man får njurkollaps, och påverka hjärnan så att man får psykoser också. Flera har skrivit till mig och vittnat personligt att de varit i det här och påverkats – varit i stor depression och till slut funnit kristen tro och kommit ur det. Det finns många exempel, jag är uppriktigt oroad.

”Onda andar”

Men vad skulle det vara för typ av energi som frigörs?

– Det är sådana här starka energier som följer med den här religionen. Man får fram den på något sätt genom gudarna som är kopplad till yogan. Det är lite svårt att beskriva men jag kan tänka mig att det är någon form av andar. Jag kan förstå att det är onda andar som tar över kroppen på något sätt, säger Anette Asplund.

”Mest häpnadsväckande jag varit med om”

Enligt kommunstyrelseledamoten Jan Nyberg (MP), som var med på måndagens möte, pratade Asplund om psykoser som kan leda till massmord, kopplade till den här formen av yoga.

– Jag sade på presskonferensen efteråt att jag suttit i kommunstyrelsen i tre år och det här var det mest häpnadsväckande och underliga jag varit med om, säger han.

Kommunstyrelsen var, förutom Asplund, positiva till förslaget och det ser nu ut att bli verklighet.

– Inte bara på Tunaskolan utan överhuvudtaget i skolan så är det ofta ett bekymmer att få bra deltagande på gymnastik och idrott, och ofta är det extra känsligt för unga tjejer. Här har man försökt hitta alternativa träningsformer, det är ju bara jättebra. Sedan läser kristdemokraten in en massa religion och saker i det här, det är hjärnspöken tycker jag, säger Jan Nyberg.

”Flyttar det från en tro till en annan”

Även Nina Berggård (V), ledamot i kommunstyrelsens arbetsutskott, ser positivt på att testa yoga i skolan som ett sätt för eleverna att varva ner och känna trygghet och ro i sig själva. Hon ser inga av de farhågor som Anette Asplund har.

– Framförallt var det anmärkningsvärt att Anette refererar till att man fastnat i detta och haft svårt att komma loss, och tack och lov kommit in i kristendom och kommit ur det. Då flyttar man det från en tro till en annan, jag vet inte om det är bättre, säger Nina Berggård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.