Kebnekaises sydtopp krymper och har inte varit lägre sedan man börja mäta den för över 80 år sedan. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Kebnekaises sydtopp krymper – nu rekordlåg

Uppdaterad
Publicerad

Kebnekaises snöhöljda sydtopp mäter nu 2 094,6 meter över havet – den lägsta höjd som Kebnekaises sydtopp haft sedan mätningarna startade på 1940-talet.

Avsmältningen det senaste året ligger på närmare två meter, enligt forskare vid Tarfala forskningsstation som utför mätningarna.

”Sedan år 2000 har högsta toppens höjd drastiskt minskat samtidigt som drivan också har ökat i tjocklek på vissa ställen”, heter det i ett pressmeddelande från Stockholms universitet.

Klimatkrisen

”Höjdens variation är därför en god symbol för glaciärernas respons på ett värmande klimat i Sverige”, säger Per Holmlund, professor i glaciologi.

Kebnekaises nordtopp är inte snöklädd och varierar därför inte i höjd. Den är numera något högre än sydtoppen, 2096,8 meter.

Sydtoppen på Kebnekaise mäter nu 2 094,6 meter över havet. Foto: Arkiv/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet