I fjol dumpades dumpades hundratals tält och annat på Kebnekaise. Den här sommaren ser det betydligt bättre ut i fjällen. Foto: Arkiv/SVT

Nu är Kebnekaise inte en soptipp – nedskräpningen i fjällen har minskat

Uppdaterad
Publicerad

Förra året rapporterade vi på SVT Norrbotten om stor nedskräpning i fjällen. På exempelvis Kebnekaise fjällstation lämnades ett 50-tal tält under sommarsäsongen, tält som personalen tvingats plocka bort och slänga.

I år är situationen betydligt bättre.

– Jämfört med förra sommaren har det skett en tydlig förbättring. Om vi förra året plockade ned ett 50-60-tal tält och lika många som lämnades i vår sopstation har vi i år tagit hand om fem-sex tält, berättar fjällstationens chef Marit Sarri.

Kampanjer

Marit Sarri säger att det här inte var en helt ny företeelse före pandemin. Man fick ta hand om två, tre tält som lämnats. Nu när man är tillbaka i ”normalläge” beror det på att företeelsen uppmärksammats i medier men också att man tillsammans med länsstyrelsen, Håll Sverige Rent och kommunen samt via sociala medier drivit informationskampanjer i frågan.

– Vi har aktivt jobbat med att få ut information om att vi tillsammans måste ta gemensamt ansvar att plocka skräpet och bära hem det.

Mindre skräp på fjället

Förutom en massa tält som lämnats har nedskräpning rent allmänt blivit ett växande problem i fjällvärlden. Längs leden upp till Kebnekaise kunde man för ett par år sedan hitta allt från champagneflaskor till en cykel.

Men även här har det har skett en förändring till det bättre, säger Marit Sarri.

– Det har minskat kraftigt tycker vi som jobbar och är på plats. Och vi ser även från kommentarer från gäster att de tycker att det är väldigt lite nedskräpning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.