Sveriges högsta stugbränning skedde på tordagen i Kebnekaise. Foto: Thomas Winnberg

Kebnekaises toppstuga brändes ned

Uppdaterad
Publicerad

En av toppstugorna på Kebnekaise, Sveriges högsta fjällkedja, har bränts ned då den inte längre är i brukbart skick.

Det var vindstilla och röken steg mot en klar himmel när en av toppstugorna på Kebnekaise brändes ned på torsdag. Stugan var i så dåligt skick att Svenska Turistföreningen valde bränning som metod för att ta bort stugan.

 - Den har farit väldigt illa av väder och vind, och har varit fallfärdig de sista tio åren, den har inte varit brukbar, säger Marit Sarri som är föreståndare på Kebnekaise Fjällstation, till Sameradion  SVT Sápmi.

”Det var en speciell känsla”

Genom åren har det byggts fyra stycken toppstugor på Kebnekaise, på bergsryggen söder om sydtoppen. Vädret skiftar snabbt på fjället och stugorna finns som en säkerhet så att toppbestigare kan söka skydd.

Gårdagens stugbränning var den högsta i Sverige och risken för att det rekordet ska slås är liten. 

 – Det var en speciell känsla att stå på den höjden och se en så stor eld, säger Marit Sarri till Sameradion  SVT Sápmi.

Nedbränningen av toppstugan övervakades av Räddningstjänsten och det kvarstår en del arbete med att frakta bort material som inte brunnit, exempelvis plåttaket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.