• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vaggeryd i Vaggeryds kommun, Jönköpings län. På grund av en brand i avfallsanläggning strax norr om Vaggeryds tätort, med kraftig rökutveckling, uppmanar räddningsledaren alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Khrystyna Hevchuk berätta om vad migrationsministern Maria Malmer Stenergard svarade på kravet om svenskt personnummer till ukrainska flyktingar. Foto: SVT, Privat

Khrystyna kräver svenskt personnummer till ukrainare

Uppdaterad
Publicerad

Över 4 500 personer har skrivit på en namninsamling som kräver att ukrainska flyktingar ska kunna få personnummer i Sverige.

De över 30 000 ukrainska flyktingar som befinner sig i Sverige sedan den fullskaliga ryska invasionen, saknar många av de rättigheter som flyktingar med uppehållstillstånd har. Bland annat saknar de ukrainska flyktingarna möjligheten att få ett svenskt personnummer.

– En så enkel sak som att köpa biljetter på nätet kan vara omöjligt. Det blir svårt i kontakt med både myndigheter och privata företag, säger ukrainska Khrystyna Hevchuk i Nykvarn.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Uppvaktade minister

Hon har tagit initiativet till en namninsamling. På tre månader fick hon ihop över 4 500 underskrifter.

I mitten av oktober uppvaktades migrationsminister Maria Malmer Stenergard med namninsamlingen.

– För att kunna leva och jobba som alla andra i Sverige behöver även ukrainare få svenskt personnummer, säger Khrystyna Hevchuk.

Migrationsministern har avböjt att ställa upp på en intervju för SVT om personnummer för ukrainska flyktingar.

I klippet: Hör mer om när Khrystyna lämnade över namnlistan till ministern.

MASSFLYKTSDIREKTIVET

EU:s medlemsstater har aktiverat massflyktsdirektivet. Det innebär att de som kommer från Ukraina kan få omedelbart skydd i Sverige och ett tidsbegränsat uppehållstillstånd.

Tillståndet ger de möjlighet att få hjälp med boende, rätt att arbeta, rätt att söka grundläggande vård, rätt till skolgång för barn och visst ekonomiskt bistånd i Sverige.

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Mer i ämnet