Nu släpper kommunstyrelsen i Kiruna LKAB:s planbesked för Gruvstadspark 3. – Vi var inte överens med LKAB men vi hade ett bra samtal, säger kommunalrådet Gunnar Selberg (C) . Foto: SVT

Kiruna kommun släpper fram LKAB:s gruvplan

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsen i Kiruna ger efter och släpper igenom LKAB:s ansökan om planbesked för Gruvstadspark 3.

Ärendet har beskrivits som en ödesfråga där LKAB har hävdat att den fortsatta gruvdriften står på spel. Kommunledningen har krävt garantier för finansieringen av en centrumnära tågstation, sjukhus och oförutsedda utgifter.

Frågan sköt upp från förra mötet och utgången var oviss. Men när kommunalrådet Gunnar Selberg (C) kom ut från mötet kunde han meddela att LKAB får sitt planbesked.

Kommer det här att uppfattas som att ni har vikt ner er?

– Det har vi inte gjort. Våra krav kvarstår. Vi ska ha en centrumnära tågstation.

Parterna träffades för informella samtal förra veckan. Till mötet hade Gunnar Selberg tagit fram ett gammalt avtal mellan LKAB och Trafikverket om finansieringen som kommunens tjänstemän hade grävt fram sedan sist.

Vi har fått igång dialogen

– Vi var inte överens med LKAB men vi hade ett bra samtal. Vi har fått igång dialogen och det var viktigt.

Därmed är krisen avblåst för den här gången. Men processen kring detaljplanen för Gruvstadspark 3 fortsätter och Gunnar Selberg utesluter inte att de kan komma ställa nya ultimatum innan den slutgiltigt godkänns.

– Det är egentligen nu som vi börjar utreda förutsättningarna för planen, säger Gunnar Selberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet