Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur helgens pridefirande i Kiruna kommer att påverkas av masskjutningen vid en gaybar i Oslo. Foto: Anders Hjertström

Kiruna Pride förbereder tyst minut för de som mördades i Oslo

Uppdaterad
Publicerad

I samband med helgens Kirunafestival hålls Kiruna Pride. I år genomförs den i skuggan av den terrorattack mot en gaybar i Oslo där två personer sköts till döds och ett stort antal personer skottskadades.

– Innan prideparaden avgår på torsdag hålls en tyst minut för de som drabbades i Oslo, säger Kiruna Prides ordförande Jimmy Johansson.

Det var under midsommarhelgen som två personer dödades i en masskjutning vid en gaybar. Efter det avrådde den norska polisen att hålla prideevenemang i Norge.

I Norrbotten är det Kiruna som är först ut med att anordna pride och den klassiska prideparaden. Kiruna Prides ordförande Jimmy Johansson säger till SVT att han vill understryka att kampen går vidare trots morden i Oslo.

– Det är fruktansvärt att det kan ske 2022. Men vi ska samtidigt inte glömma bort varifrån vi kommer och hur långt vi kommit idag. Det är viktigt att inte bli historielös utan minnas de som kämpade före oss, säger han.

I videon ovan berättar han om hur Kiruna Pride påverkas av attentatet i Norge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.