Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Monica Dahlback kände en av de två offren efter det misstänkta terrordådet i Oslo. Foto: SVT/Iman Tahbaz

Kåre och Jon dödades i Oslo-attentatet

Uppdaterad
Publicerad

Kåre Hesvik skulle fira pride. Jon Isachsen var ute och drack öl med sina vänner. De blev båda offer i masskjutningen som ägde rum i Oslo natten till lördagen.

– Det här är så overkligt och sorgligt, berättar en av vännerna.

Norsk polis gick under måndagen ut med namnen på de två män som dödades i attentatet i Oslo natten mot lördag. Männen som dog var Kåre Arvid Hesvik, 60 och Jon Erik Isachsen, 54. Norska NRK har talat med offrens vänner som beskriver dem som varmhjärtade och inkluderande.

Kåre Hesvik, 60

Kåre Hesvik såg fram emot lördagens prideparad och var under fredagen ute med en kompis för att markera sin stolthet. Det berättar en av Kåre Hesviks vänner, Kristian Dominic Blix till norska NRK.

Kristian Dominic Blix var själv inte ute den fredagen, men nåddes snabbt av nyheten om attentatet, och att hans vän Kåre hade dött.

– Det var så smärtsamt att höra om och läsa.

– Det jag kommer att minnas bäst med honom är glädjen han spred runt bordet när vi träffades. Och det stora leendet. Han skrattade så högt.

Jon Isachsen, 54

Jon Isachsen hade bara några dagar före attentatet fyllt 54 år. Han befann sig tillsammans med sina vänner på nattklubben ”Per på Hjørnet” när skjutningen ägde rum. En av vännerna som överlevde attacken var Bjørn Inge Bergestuen. 

– Det hela började med att vi hörde några smällar som vi först trodde var kinaskott eller liknande. Men när glaset på uteserveringen krossades förstod vi snabbt att det här var allvarligt, säger Bergestuen till NRK.

Han beskriver också hur han såg att flera personer kastade sig på marken.

– Det var då jag såg att min gode vän låg ner och att man försökte återuppliva honom, tyvärr utan framgång. Det här är så overkligt och sorgligt, säger Bjørn Inge Bergestuen som även beskriver sin vän  som ”en man som fick människor att känna sig inkluderade”.

Offrens familjer har enligt NRK uttryckt en önskan om att få lämnas i fred.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från händelsen. Foto: Två döda och flera skadade efter skjutning i Oslo

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.