Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mässingskrokar, lampor och sängar är några av sakerna som får nya ägare när hotellinteriörer säljs i Kiruna. Här få du se hur det såg ut när SVT var på plats under försäljningen. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Här fyndar Kirunaborna i de nedlagda hotellen – jakt på balkonger och anrika lampor

Publicerad

Nu säljs inventarierna från de anrika hotellen Vinterpalatset, Kebne och Kaisa i Kiruna. Och det är redan många som har fyndat och hittat minnen att bevara.

Det är på grund av samhällsomvandlingen som fastighetsägaren LKAB i samarbete med rivningsentreprenören LTH säljer hotellens inventarier.

– Jag har fyndat och köpt en golvlampa, en bordslampa och en matta i samma stil. Jag tycker att det är ett bra initiativ så att det inte hamnar på soptippen, säger Kirunabon Eva-Britt Lindberg.

Balkonger och fönster lockar

LTH:s projektchef Mats Helin säger att det inte bara är interiör som lockar.

– Det är många som vill köpa fönster, ytterdörrar och balkong. Men det finns de som vill köpa ytterpanelen men vi kan inte sälja hela byggnaden, säger han.

Många gråter över att hotellen rivs

Rivningen av hotellen kommer att starta under hösten 2022.

– Det är många som gråter och vill ha kvar de här gamla byggnaderna. Det är hemskt och jag vill inte riva någonting. Varför kan man inte flytta husen och bevara dem och bygga ett gammalt Kiruna och ett modernt Kiruna? undrar Ulla Eijemalm i Kiruna.

Pengarna från försäljningen kommer att skänkas till barn- och ungdomsidrotten.

I videon ser du hur det såg ut när SVT var på plats under försäljningen.

Lokalbrevet Norrbotten – prenumerera här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet