Här ser man hur en stor del av avfallsanläggningen brinner. Foto: Privat

Släckningsarbetet fortsätter lång tid

Uppdaterad
Publicerad

Den dramatiska branden vid avfallsanläggningen i Kiruna har inte inneburit någon direkt belastning på sjukvården. Men arbetet med att släcka branden är långt ifrån över.

– Vi kommer att arbeta hela natten och säkert större delen av morgondagen för att kväva branden med sand, grus  och jordmassor, säger Peter Wikström, inre befäl vid räddningstjänsten.

Området som brinner är ungefär 100 gånger 100 meter och vid 16-tiden på onsdagseftermiddagen hade räddningstjänsten lyckats täcka en fjärdedel av området.

– Vi har själva branden under kontroll men det är fortfarande rökutveckling, säger Peter Wikström.

Inga patienter

Sedan tisdagskväll uppmanar räddningstjänsten alla som bor i området kring avfallsanläggning i Kiruna att hålla sig inomhus och fortsätta att hålla fönster och ventilationer stängda på grund av röken. Och det verkar som att de boende hörsammat  uppmaningen.

– Vi har inga rapporter om att någon patient har behövt uppsöka sjukvården på grund av röken, säger Veronika Olsson, kommunikatör vid Region Norrbotten.

En del förskolor, fritidshem, fotbollsskolor, butiker och kontor i Kiruna valde att stänga ned på onsdagseftermiddagen på grund av rökutvecklingen från avfallsanläggningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.