Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet träffar du Kirunadykarna Simon Kenttä och Roine Norström som kan lösa det 80 år gamla flygmysteriet i sjön Puostijärvi i Övertorneå kommun. Foto: NTRNZ media / Gunnar Hammar/arkiv

Kirunadykarna kan lösa 80 år gammalt flygmysterium

Uppdaterad
Publicerad

Det är på dagen 80 år sedan som ett svenskt militärflygplan kraschade i sjön Puostijärvi nära Övertorneå. Enligt haverirapporten var orsaken dåligt väder.

Nya fynd efter dykningar i sjön tyder dock på helt andra förklaringar.

TV-serien ”Nordens okända krig” handlar om de krigshändelser som utspelade sig i de arktiska områden under andra världskriget, händelser som till stor del inte har fått plats i historieböckerna.

Serien i sex delar finns sedan en tid att se på SVT Play och i del fyra får vi bland annat följa dykarteamet Simon Kenttä och Roine Norström från Kiruna när de bärgar delar av ett kraschat miliitärflygplan.

Bombplan köptes av Nazityskland

Det är ett av flera bombplan av modellen Junkers Ju 86 som försvarsmakten köpte från Nazityskland med start 1936. Just det här exemplaret användes den 3 februari 1943 för spaningsuppdrag i norra Sverige, men även för att öva på att kunna bomba Malmfälten.

Det är högst oklart var planet hade spanat den här ödesfyllda dagen när kraschen ägde rum och sex personer ombord miste livet.

Vingklaff avslöjar brand

Kirunadykarna har arbetat tillsammans med författaren Lars Gyllenhaal för att försöka lösa mysteriet.

De har gjort efterforskningar under flera år för att få fram en ungefärlig plats för nedslaget. Eftersom flygplanet har kraschat i isen är vraket ytterst fragmentiserat och svårlokaliserat i det grumliga vattnet.

I samband med tv-inspelningarna hittar de till sist några delar, bland annat en vingklaff som är tydligt svärtat av en brand.

Officiella rapporten: Snöoväder

Det går tvärt emot den officiella haverirapporten som är mycket kortfattad och gör gällande att det handlar om snöoväder och avståndsbedömning.

– Det står inte mycket mer än att det har kraschat ett plan och att besättningen har dött, säger Roine Norström.

Vill tillbaka till dyiga sjöbotten

Roine Norström och Simon Kenttä hoppas kunna komma tillbaka till Puostijärvi för att hitta fler delar från planet. Kanske kan det bringa klarhet i vad som faktiskt hände.

Kanske finns svaret i den dyiga sjöbottnen.

– Man skulle kunna hitta indikationer på att planet har blivit beskjutet om man har turen att hitta de delarna, säger Simon Kenttä.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.