Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Problematiskt” – hör politikern Emilia Töyrä (S) om sponsrad skolmjölk. Foto: Hans Sternlund/SVT

Kirunapolitiker om sponsrad skolmjölk: Ser flera hinder

Uppdaterad
Publicerad

Politikerna i Kirunas kultur- och utbildningsnämnd ställer sig tveksamma till förslaget om sponsrad skolmjölk. Först vill de utreda det lagliga utrymmet och därefter anta en policy för hela kommunen.

Sponsring i skolan är något som kommuner och andra skolhuvudmän måste hantera med viss försiktighet.

Det gäller att navigera rätt för att inte krocka med exempelvis kommunallagen, skollagstiftningen, marknadsföringslagen eller lagen om offentlig upphandling.

Sedan förslaget om sponsrad skolmjölk väcktes har skolpolitikerna i Kiruna bett tjänstepersonerna försöka reda ut vad som gäller. De har bland annat kopplat in kommunjuristen och bett förvaltningschefen kontakta Skolverket.

Vill anta policy för hela Kiruna

Allt ska mynna ut i en policy för sponsring som inte bara gäller för det här ärendet i förskolan, utan för hela Kiruna kommun.

– Det ska gälla både skola, förskola, fritids och egentligen alla delar av kommunen som kan vara berörda, säger Emilia Töyrä (S), ordförande i kultur- och utbildningsnämnden.

I klippet: Hör politikern berätta vad hon ser för hinder med att tre förskoleavdelningar får sponsrad mjölk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.