Kommundirektör Johan Bergstad väljer att avgå med omedelbar verkan. Foto: Hans Sternlund/SVT

Kirunas kommundirektör avgår med omedelbar verkan

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen kom beskedet att Johan Bergstad avgår som Kirunas kommundirektör – men även att kommundirektören i Gällivare, Monica Flodström, valt att avsluta sitt uppdrag.

Johan Bergstad har arbetat som kommundirektör sedan februari 2022. Han avslutar nu sitt uppdrag med omedelbar verkan.

– Det föreligger absolut ingen konflikt utan jag och Mats Taaveniku har resonerat lugnt och sansat till den här lösningen, säger Johan Bergstad.

”Krävs att man lever i symbios”

Anledningen till avgången handlar om att symbiosen med politiken inte fungerat.

– Jag ska omsätta majoritetens politik i handling och då måste det klaffa på alla plan. Det krävs att man lever i symbios med varandra, gör man inte det då kan man inte åstadkomma storverk heller, säger han och fortsätter:

– Politikerna är förtroendevalda, det är inte jag. Jag är anställd och då är det helt naturligt att det är jag som makar på mig.

Verksamheten påverkas inte

När SVT når kommunalrådet i Kiruna har man redan tillsatt två tillförordnade kommundirektörer som ska dela på tjänsten: Susanne Hägglund och Anders Karlsson.

– När vi får en sån här begäran som vi har fått måste vi anpassa oss efter det. Vi har kommit överens om att i dag blir Johans sista dag. Verksamheten kommer inte att påverkas, säger Mats Taaveniku (S).

”Flytta ner till sina barn”

Samma dag kom beskedet att Monica Flodström lämnar arbetet som kommundirektör i Gällivare. Hon har tre månaders uppsägningstid och avser att arbeta under den tiden.

– Det är Monica själv som har bestämt att hon efter tre och ett halvt år här vill avsluta sin tjänst och flytta ner till sina barn i Stockholm. Jag har full respekt för hennes val, säger kommunalråd Birgitta Larsson (S).

Det finns ingen koppling till Kiruna när två direktörer slutar samma dag?

– Nej, det finns det inte. Det är ett sammanträffande att det här händer samtidigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.