Foto: Hans Sternlund/SVT

Kirunas politiker eniga om järnvägsstationen: ”Vi ska få det vi hade”

Publicerad

Politikerna i Kiruna vill ha den framtida järnvägsstationen nära, eller i anslutning till, Kiruna centrum. Det råder en stor samstämmighet mellan partierna i frågan.

Kiruna kommun är en av över 90 myndigheter, politiska partier, företag och privatpersoner som har lämnat yttranden i det första samråd om stationsplacering som Trafikverket genomför just nu.

Bland partierna i Kiruna märktes i debatten bara mindre avvikelser mellan partierna, som att Socialdemokraterna vill se en hållplats vid flygplatsen och att Norrbottens sjukvårdsparti understryker vikten av att stationen ska ligga nära ett framtida sjukhus.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Avslöjar hur kommunen kan påverka

I kommunens remissvar är en sak tydlig: kommunen accepterar bara ett centrumnära läge. Det innebär att de två perifera lägena norr och söder om Kiruna samt dagens halvperifera läge går bort.

I klippet visar kommunalrådet Gunnar Selberg (C) hur han tänker sig järnvägens dragning till nya centrum och avslöjar hur kommunen kan försöka påverka processen i sin riktning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet