Åklagaren vill se 18 års fängelse för mord i Lainio utanför Kiruna. På bilden ser du ett handskrivet brev som vittnar om år av trakasserier innan dådet. Foto: Montage, SVT/Polisens förundersökning

Klart – fängelse istället för vård för dådet i Lainio

Uppdaterad
Publicerad

Den man som bedöms som skyldig till mord eller dråp på en släkting i Lainio kommer att avtjäna fängelsestraff. Det står klart efter måndagens förhandling där den rättspsykiatriska undersökningen togs upp i rätten.

Det var den 24 januari som en man i 75-årsåldern hittades svårt knivhuggen i en bil i byn Lainio utanför Kiruna.

En manlig släkting till offret greps, anhölls och häktades och den 9 juni bedömde Gällivare tingsrätt att mannen var skyldig till dådet.

Mordet i Lainio

Fängelse istället för vård

Mannen, som är i 45-åråldern, har sedan dess genomgått en rättspsykiatrisk undersökning, och under måndagen hölls den slutgiltiga förhandlingen.

– Han bedöms inte ha varit allvarligt psykiskt störd vare sig under gärningen eller när undersökningen genomfördes, säger åklagare Kristin Andersson till SVT.

Då meddelas domen

I teorin finns det nu två möjliga scenarier. Mannen kan dömas för mord eller dråp där det kortaste fängelsestraffet är sex år och det längsta livstid.

Kristin Andersson yrkade på 18 års fängelse för mord medan målsägarbiträdet vill se livstid. Dom meddelas om en vecka, måndag den 31 juli.

Mordet skakade byn

Den tragiska händelsen påverkade Lainios bybor kraftigt. I klippet nedan berättar Ulf Henricson hur man försökte rädda den knivskurna mannen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Ulf Henricson om den tragiska händelsen i byn Lainio utanför Kiruna. Foto: SVT Nyheter Norrbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Lainio

Mer i ämnet