Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar åklagare Kristin Andersson om det handskrivna brevet där den avlidne uttryckte en rädsla för släktingen som nu står åtalad för mordet i Lainio. Foto: Montage, SVT/Polisens förundersökning

Åklagarna: År av trakasserier innan mordet i Lainio

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren anser att det är en långvarig konflikt som ligger bakom mordet i Lainio i januari i år. Polisen har hittat 51 filmer där den misstänkte smädar sin äldre släkting – och ett handskrivet brev som bekräftar offrets rädslan.

Det var den 24 januari som en man återfanns knivhuggen, minst 15 gånger, i sin bil på huvudvägen mot Lainio i Kirunas östra kommundel.

I mannens jackficka fanns en mobiltelefon med en bild på en framförvarande bil. Den tillhör den misstänkte mannen i 45-årsåldern.

Orolig över mentala hälsan

Tillfället att utföra dådet fanns sålunda enligt åklagarna Kristin Andersson och Cecilia Smith. Under onsdagens sakframställan i Gällivare tingsrätt ägnade de en hel tid till att prata om motivet.

Enligt åklagarna hade det rått osämja under en tid. Det ska ha handlat om brottsoffrets farhågor kring den yngre släktingens mentala hälsa.

Flera polisanmälningar

Den misstänkte mördaren har anmält sin äldre släkting för förtal, falsk tillvitelse, försök till misshandel och olaga hot ett antal gånger.

Den avlidne gjorde en motanmälan och det efter fyra år av upplevda trakasserier.

Smädades under snöskottning

Enligt åklagarna fick han besked om att utredningarna läggs ned samma dag som mordet ägde rum.

I den åtalades bostad i Lainio återfann polisen 51 filmer där han har filmat den äldre mannen som då har skottat snö med sin traktor. I samband med det ska den misstänkte ha uttryckt flera nedsättande kommentarer.

Den åtalade mördaren har valt att inte kommentera filmerna i datorn eller bilden på bilen strax innan mordet.

I klippet berättar åklagare Kristin Andersson om det handskrivna brevet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Lainio

Mer i ämnet