Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett av åklagarens starkaste bevisning är offrets egna bild på den åtalade mannens bil, precis före mordet. Hör Kristin Andersson berätta i klippet. Foto: Polisen

Man åtalas för mordet i Lainio

Uppdaterad
Publicerad

En man i 45-årsåldern åtalas för att ha mördat den man i 75-årsåldern som hittades död i en bil i byn Lainio utanför Kiruna. Ett av åklagarens starkaste kort är offrets bild på den misstänktes bil – precis före mordet.

Det var den 24 januari som byborna hittade mannen död i bilen längs byavägen. De försökte förgäves rädda livet på honom med hjärtstartare och hjärt- och lungräddning.

Skadorna på offret gjorde att polisen inte kunde utesluta brott. Tidigt i utredningen riktades blickar mot en mordmisstänkt, en man i 45-årsåldern. Det är känt att mannen och offret har ett släktskap.

Mordet i Lainio

”Upplevt sig trakasserad”

Åklagare Kristin Andersson väckte under onsdagen mordåtal mot den misstänkte gärningsmannen.

– Målsäganden, en man i 75-årsåldern, och den misstänkta mannen har bott i nära anslutning till varandra och målsäganden hade under en längre tid upplevt sig trakasserad av den åtalade, säger Andersson.

Fotade bild innan mordet

Före mordet ska offret ha fotograferat en bild, när han sitter i sin bil, på en bil som tillhör den åtalade. Enligt polisen ska den vara tagen tolv minuter innan byborna slog larm.

Runt 30 sårskador har hittats på kroppen.

– Utredningen visar att målsäganden attackerats med ett eggvasst föremål där han satt på förarplatsen i sin stillastående bil på länsväg 891. Den åtalade mannen kan kopplas till platsen och gärningen genom vittnesiakttagelser och fynd av dna i anslutning till förarplatsen. Jag hävdar att han begick gärningen med uppsåt.

Försvaret: ”Indicier”

Mannen har under hela utredningen nekat till brott och hans försvarare menar att det finns brister i åklagarens utredning. Trots att utredningen pågått i över tre månader saknas det bland annat fortfarande ett mordvapen.

Kläderna som mannen hade på sig samma morgon, som polisen efterlyst, hittades heller aldrig.

– Det är i min uppfattning en fråga om indicier som åklagaren lägger till grund för åtalet. Det finns inte någon direkt bevisning, vittnesiakttagelser eller något tillhygge som på något sätt kan kopplas till min klient, säger mannes försvarare Tobias Fälth.

Hör åklagaren om bevisningen mot mannen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Lainio

Mer i ämnet