En man i 70-årsåldern hittades död längs en väg i Lainio. En mordutredning pågår och förundersökningsledaren vill ha tips om dumpade kläder och föremål. Foto: SVT

Tre månader efter misstänkta mordet i Lainio – söker fortfarande avgörande tips

Uppdaterad
Publicerad

En man i 75-årsåldern hittades död i en bil i byn Lainio, Kiruna kommun, i januari. En man i 45-årsåldern har suttit häktad i månader men åklagaren söker fortfarande tips om dumpade kläder och föremål.

Det var den 24 januari som mannen hittades av bybor längs en bilväg. De som hittade honom försökte få liv i mannen med hjärtstartare och HLR (hjärt- och lungräddning).

– Jag blåste i munnen och vi höll på i säkert 20 minuter men vi fick aldrig igång pulsen, sa Ulf Henricson till SVT den 30 januari.

Mordet i Lainio

Avled av dödligt våld

En man i 45-årsåldern greps tidigt och sitter fortfarande häktad. Det är känt att den misstänkta gärningsmannen och brottsoffret har ett släktskap.

– Rättsläkaren har slagit fast att mannen avlidit av dödligt våld orsakat av en annan person. Vi väntar på en del analyser och vädjar om iakttagelser från allmänheten kring dumpade kläder och föremål, säger Kristin Andersson.

Mannen som sitter frihetsberövad förnekar brott och åklagaren måste väcka åtal, eller begära mannen omhäktad, senast den 26 april.

Tips gällande händelsen lämnas via 114 14.

”Lainio är ingen rövarhåla”

I klippet nedan hör du byborna Ulf Henricson och Niklas Holmström berätta om händelsen som skakade byn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Ulf Henricson om den tragiska händelsen som skakar byn Lainio utanför Kiruna. En man hittades svårt skadad i en bil och avled. Polisen utreder misstänkt mord. Foto: SVT Nyheter Norrbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Lainio

Mer i ämnet