Mannen som stått åtalad för mordet på en släkting i byn Lainio utanför Kiruna döms till 16 års fängelse. Foto: Polisens förundersökning

Offrets foto fäller mördaren i Lainio – får 16 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Tingsrätten har avkunnat sin dom. Den man i 45-årsåldern som stått åtalad för mordet på en släkting i Lainio, Kiruna kommun, döms till 16 års fängelse.

Det var den 24 januari som en man i 75-årsåldern hittades svårt knivhuggen – minst 15 gånger – i sin bil i Lainio.

Bybon Ulf Henricsson hittade offret och försökte rädda hans liv.

Mordet i Lainio

– Jag blåste i munnen och vi höll på i säkert 20 minuter men fick aldrig i gång pulsen på honom, sa han till SVT den 30 januari.

Tolv avgörande minuter

Framförallt är det en bild och två vittnesmål som varit central i åklagarens bevisning. Ett händelseförlopp på tolv avgörande minuter:

  • Vittne ser den åtalade lämna sitt hem klockan 14:30 den 24 januari.
  • Den mördade mannen, sitter i sin egen bil och fotar den åtalades framförvarande fordon klockan 14:44.
  • Vittne hittar 75-åringen svårt knivskuren i sin bil 14:56.

Inte allvarligt störd

Sedan tidigare har tingsrätten bedömt 45-åringen som skyldig till dådet. I förra veckan presenterades den rättspsykiatriska undersökningen.

– Han var inte allvarligt psykiskt störd vare sig under gärningen eller när undersökningen genomfördes, sa åklagare Kristin Andersson till SVT då.

Flera års fängelse

Under måndagen meddelades domen vid Gällivare tingsrätt. Mannen döms för mord på sin släkting och påföljden blir 16 års fängelse.

Mannen ska även betala skadestånd på totalt 165 351 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Lainio

Mer i ämnet