Om en månad öppnar det nya härbärget i Luleå. Foto: SVT

Klart för nattöppet härbärge i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart med ett nytt härbärge för hemlösa och utsatta EU-medborgare i Luleå. Den 15 december öppnar det.

I flera år har kommunen stått utan härbärge under de kalla vintermånaderna. Men om drygt en månad kommer hemlösa och eu-migranter kunna få tak över huvudet tack vare den nybildade ideella föreningen Natthärbärge i Luleå.

– Det känns jättespännande och roligt, säger Josh Armfield från föreningen Härbärge i Luleå.

Natthärbärge i Luleå

Carina Johansson på socialförvaltningen på Luleå kommun håller med.

– Det känns som en väldigt bra lösning. Att vi gör det i samverkan tillsammans med ideella bli mycket bättre för alla medborgare och för de som behöver den här akuta hjälpen som detta handlar om, säger Carina Johansson.

”Gör det bästa vi kan”

Kommunen hade förhoppningen att det nattöppna härbäget skulle kunna öppna redan i november men det blir inte förrän i december.

– Jag vet att det är kallt men vi tänker långsiktigt. Och vi är bara en ideell förening så vi försöker göra det bästa vi kan, säger Josh Armfield. 

Härbärget kommer att erbjuda en säng och något att äta på kvällen och morgonen.

– Vi kommer att fokusera på att de har en varm och trygg plats att sova på.

Få platser

För många kommer det nattöppna härbärget bli en räddare i nöden, men inte för alla. Härbärget har bara tio platser.

– Jag tänker att vi hade tio platser även i fjol när RIA hade det och i regel så var det inte fullbelagt utan det var tre fyra stycken per natt till att börja med så känns det som ett rimligt antal.

– Såklart är inte det en lösning för många men det är ett steg i rätt riktning. Det löser de akuta behoven under vintern i alla fall.

Planer för framtiden

Sedan tidigare finns ett politiskt beslut på att kommunen ska gå in med två miljoner kronor till där både anställda och volontärer kommer att arbeta.

Härbärget kommer ligga i kommunens lokaler på Repslagargatan i Luleå och planeras vara öppet från den 15 december till den 30 april. Och tanken är att det ska gälla för vintrar framöver också.

– Vi planerar för flera år framåt. Till fattigdomen har utrotats och alla har någonstans att sova, säger Josh Armfield.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Natthärbärge i Luleå

Mer i ämnet