Tillfälligt härbärge i Luleå för alla hemlösa Foto: Leif Blom , TT

Klart med tillfälligt härbärge i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

I väntan på att härbärget på Lulsundsgatan i Luleå kommer igång så kommer hemlösa människor att få sova på ett tillfälligt härbärge som beräknas kunna öppna i början av nästa vecka. Det handlar om det nyligen stängda härbärget vid Hälsans hus.

– Vi är otroligt glada över att ha fått tillfällig dispens för att öppna i de gamla lokalerna och vi har löfte att få ha lokalerna till 31 december, säger Anna-Sol Renberg som är verksamhetschef vid Natthärbärget.

Natthärbärget drivs ideellt och föreningen var ansvarig för härbärget också förra året.

Natthärbärge i Luleå

Större behov än väntat

– Vi drev det under fyra och en halv månad och hade under den tiden 1086 övernattningar. Behovet var större än vi trodde och vi har i dagsläget inga indikationer på att behovet ska ha minskat. Härbärget är öppet för alla som saknar bostad.

Innan härbärget kommer att kunna öppna ska en brandskyddsöversyn göras, larm installeras och ett par personer ska anställas.

– Vi räknar med att öppna måndag eller tisdag till veckan.

Det ”nya” härbärget

Hennes förhoppning är att det nya härbärget som ska öppnas på Lulsundsgatan vid Sundsgården i Luleå ska kunna stå klart till första januari.

– Det krävs bygglov för det och boende i dess närhet ska ha möjlighet att lämna sina synpunkter på det innan härbärget kan öppna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Natthärbärge i Luleå

Mer i ämnet